Tuesday, December 28, 2010

Mengenal dan mencintainya

بسم الله الرحمن االرحيم


Segala puji bagi Allah Subhanahu wa Ta'ala sebanyak bilangan ciptaan-Nya.

Selawat dan salam sentiasa dan selamanya ke atas penghulu kami, Muhammad dan ke atas keluarga penghulu kami Muhammad, dan tempatkanlah Baginda صلى الله عليه و سلم di tempat yang dekat di sisi-Mu pada Hari Kiamat.

Saya teringat akan kata-kata al Fadhil Ustaz ketika di Nilai dahulu, katanya (lebih kurang begini maksudnya);

Pada pandangan saya, antara punca keruntuhan akhlak remaja kita pada hari ini adalah disebabkan mereka tidak mengenal Penghulu Segala Rasul صلى الله عليه و آله و سلم , contoh ikutan yang terbaik, Nabi mereka, apatah lagi untuk mengikuti sunnah Baginda صلى الله عليه و آله و سلم.

Seperti yang boleh kita lihat, sesetengah remaja masa kini lebih cenderung untuk mengenal dan meyanjungi artis-artis, pelakon-pelakon, pemain bola sepak, samaada tempatan mahupun luar negara. Juga menyedihkan, remaja-remaja tersebut lebih mengetahui akan biografi dan kisah hidup golongan yang mereka sanjung itu melebihi pengetahuan mereka akan sirah dan perjalanan hidup kekasih Allah Subhanahu wa Ta'ala.

Ustaz menyambung;

InshaALLAH, jika anak-anak di didik dengan mengenal dan cinta akan Allah Subhanahu wa Ta'ala dan kepada Rasulullah صلى الله عليه و آله و سلم dan menjadikan Baginda صلى الله عليه و آله و سلم sebagai contoh ikutan yang terbaik hidupnya, maka InshaALLAH, akan berakhlaklah anak itu seperti apa yang dia contohi.


Sepertimana Sayyidatina 'Aisyah رضي الله تعالى عنها menyatakan:


كان خلقه القرآن

"Akhlak Baginda صلى الله عليه و آاله و سلم itu adalah al Quran"Rasulullah صلى الله عليه و آاله و سلم
bersabda:

بعثت لأتمم مكارم الأخلاق

"Aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia"Firman Allah Subhanahu wa Ta'ala dalam Surah al Ahzab ayat 21:لقد كان لكم فى رسول الله أسوة حسنة لمن كان يرجوا الله واليم الأخروذكرالله كثيرا


"Sungguh, telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) Hari Kiamat dan yang banyak mengingat Allah"


Alhamdulillah, tempoh hari, saya berkesempatan ke kedai buku Fajar Ilmu Baru, di tingkat dua Wisma Yakin (berdepan dengan Masjid India), dan menjumpai buku ini..


Ia adalah terjemahan daripada kitab yang bertajuk, Wasail al Wusul ila Syamail al Rasul صلى الله عليه و سلم karangan seorang ulama' besar yang amat dikenali sehingga digelarkan di atas keilmuannya sebagai al 'alim al 'Allamah al Muhaddith Syaikh Yusof ibn Ismail al Nabhani رضي الله تعالى عنه .

Diterjemahkan oleh al Fadhil Ustaz Syed Ibrahim bin Syed Ahmad, terbitan Mawleed Publishing Sdn Bhd dan diertikan dengan Jalan Penyampai Kepada Mengenali Kesempurnaan Rasulullah صلى الله عليه و آله و سلم .


Muqaddimah penterjemah kitab;


...Kitab ini bertujuan untuk memudahkan para pelajar mendekati dan sekurang-kurangnya mengenali Baginda صلى الله عليه و آله و سلم . Di samping mewujudkan rasa keagungannya, mengasihi dan menjejaki sunnahnya yang mulia, sehinggalah Rasulullah صلى الله عليه و آله و سلم hidup bersemadi di jiwa ummah.

...Tambahan pula semenjak akhir-akhir ini semakin ramai mereka yang tidak mengenali Rasulullah صلى الله عليه و آله و سلم bahkan ada yang sanggup menghina dan memperlekehkan Nabi صلى الله عليه و آله و سلم .


Kitab ini juga adalah antara kitab-kitab hebat karangan para ulama' sebagai tanda kecintaan diri mereka kepada Rasulullah صلى الله عليه و آاله و سلم. Antara kitab karangan para ulama' seperti al Syama'il al Muhammadiyyah (boleh didapati dalam terjemahan) oleh al Imam Al Hafiz Muhammad ibn Isa ibn Saurah al Tarmizi رضي الله تعالى عنه dan lain-lain kitab yang membuktikan kesempurnaan Rasulullah صلى الله عليه و آله و سلم, samaada dari sudut peribadi, zat tubuh dan akhlak Baginda صلى الله عليه و آله و سلم.


Terjemahan Mukhtasar al Syama'il al Muhammadiyyah oleh al Musnid Syaikh Muhammad Fuad bin Kamaludin al Maliki al Rembawi حفظه الله , Pengerusi Aqidah Kerajaan Negeri Sembilan.Ia juga membuktikan bahawa Rasulullah
صلى الله عليه و آله و سلم mempunyai ciri-ciri keistimewaan dan kelebihan dari makhluk Allah Subhanahu wa Ta'ala yang lain.


Selain itu juga, kita selaku umat Nabi
صلى الله عليه و آله و سلم dianjurkan agar memperbanyakkan berselawat ke atas Baginda صلى الله عليه و آله و سلم .


Daripada Abdullah ibn Mas'ud
رضي الله تعالى عنه berkata: Rasulullah صلى الله عليه و آله و سلم bersabda:

ان أولى الناس بي يوم القيامة أكثرهم علي صلاة

"Sesungguhnya manusia yang paling utama di sisiku pada hari Kiamat ialah yang paling banyak mengucapkan salawat ke atasku."

*Diriwayatkan oleh al Imam al Tirmizi رضي الله تعالى عنه dan beliau menghukumkannya sebagai hasan.Moga bermanfaat... أنت تعلم كيف حالي

Wallahu a'lam.Rujukan;


Al Quran al Karim

Salawat Pilihan, cetakan kedua, terbitan Sofa Production, dikumpulkan oleh Al Arif billah Al Muhaddith Dr. Sayyid Muhammad ibn 'Alawi al Maliki al Hasani رضي الله تعالى عنه , dikeluarkan oleh Al Musnid Syaikh Muhammad Fuad bin Kamaludin al Maliki.


Fadhilat Salawat, terjemahan kitab al Nafhah al Ilahiyyah fi al Solah 'ala Khair al Bariyyah karangan Syaikh Abu al fadhl Abdullah ibn Muhammad al Siddiq al Ghumari al Hasani رضي الله تعالى عنه , dikeluarkan oleh Al Musnid Syaikh Muhammad Fuad bin Kamaludin al Maliki, cetakan pertama, terbitan Sofa Production,


Jalan Mengenali Kesempurnaan Rasulullah صلى الله عليه و سلم , terjemahan kitab Wasail al Wusul ila Syamail al Rasul صلى الله عليه و سلم karangan al 'Allamah al Muhaddith Syaikh Yusof ibn Ismail al Nabhani رضي الله تعالى عنه .

2 comments:

  1. salam.

    Rm 18, tp Alhamdulilah, hari ya dpt diskaun, jd Rm16++ giya.

    ReplyDelete