Saturday, May 21, 2011

Faedah

بسم الله الرحمن الرحيم


Segala Puji Hanya Bagi Allah Subhanahu wa Ta'ala Yang Maha Berkuasa untuk mentaufiqkan hamba-hambaNya dalam melakukan keta'atan kepadaNya.

Tanpa taufiq daripada Allah Subhanahu wa Ta'ala, maka seorang hamba itu tidak akan berupaya untuk menuntut ilmu, mahupun menghadirkan diri dalam majlis ilmu untuk menuntut ilmu.'Alim Hijjaz Al Muhaddith Prof. Dr. Sayyid Muhammad ibn 'Alawi al Maliki al Hasani رحمه الله


Nilai ilmu, bagi orang-orang yang mengetahui nilainya, adalah lebih bernilai jika hendak dibandingkan dengan permata. Maka, orang-orang yang mengetahui nilai ilmu tersebut akan sanggup untuk bersusah-payah, mengorbankan masa, tenaga malah wang ringgit untuk membayar "mas kahwin" ilmu tersebut, semata-mata untuk mendapatkannya.

Dan tidaklah kefahaman akan sesuatu ilmu itu melainkan dengan Taufiq daripada Allah Subhanahu wa Ta'ala bagi orang-orang yang dikehendakiNya.


~Faedah daripada kitab Minhaj al 'Abidin ila Jannah Rabb al 'Alamin karangan al 'Arif Billah Hujjah al Islam Imam al Ghazali رضي الله تعالى عنه

Wallahu a'lam.


يا رب بالمصطفى بلغ مقاصدنا
واغفر لنا ما مضى يا واسع الكرم


Wahai Tuhanku! Dengan Keberkatan Nabi Pilihan, Sampaikanlah Maksud Kami
Dan Ampunilah Dosa Kami Yang Telah Lalu, Wahai Tuhan Yang Maha Luas KemurahanNya!

No comments:

Post a Comment