Saturday, March 3, 2012

Masa Muda


بسم الله الرحمن الرحيم


Segala Puji Bagi Allah تعالى , yang telah menganugerahkan kami dengan anugerah al Mustofa صلى الله عليه وآله وسلم yang wajib kami bersyukur dengannya.

Sholawat dan salam moga sentiasa dan selamanya ke atas kekasih yang dirindui صلى الله عليه وسلم, ahli keluarga serta para sahabat yang mulia lagi berjasa, dan orang-orang yang mengikuti jalan mereka hingga hari Kiamat.


Penulis pernah mendengar kalam Imamuna, 'alim Quraisy, al Imam al Syafi'i رضي الله عنه , yang disampaikan oleh al Habib 'Ali Zainal 'Abidin al Hamid حفظه الله :

"Sepatutnya pemuda itu hidup dengan Taqwa dan Ilmu."


Moga kami digolongkan dalam golongan itu, disibukkan dengan ilmu yang membawa kepada Taqwa kepada Allah تعالى. Meskipun jika tidak tergolong dalam kalangan ahli ilmu, maka cukuplah jika digolongkan dalam kalangan yang mengasihi ahli ilmu serta penuntutnya.

Moga kami diselamatkan oleh Allah تعالى daripada penyakit cintakan dunia dan segala perkara yang menyukarkan kami untuk menerima ilmu dan mengamalkannya, dan sebaliknya, moga hati kami sentiasa berpaut padaNya dan kekasihNya, Imam kami, Sayyiduna Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم.Hadiah dari ulama'..


Pesan ulama' lagi, Imam Abu al Hasan al Syazuli رحمه الله berkata:

العلم ما قارنه الخشية

"Ilmu itu ialah yang disertai oleh perasaan takut kepada Allah تعالى."


Selagi masih ada ulama' di sekeliling kita, maka rebutlah peluang untuk hadir ke majlis ilmu, zikir, sholawat dan sebagainya yang mereka anjurkan, sesungguhnya, duduk bersama mereka, dalam majlis mereka, kita tidak akan ditimpa kecelakaan.

Berkata al Fadhil Ustazuna حفظه الله;

" Ulama' " itu adalah satu pengiktirafan daripada ulama' yang lain. Di mana, ulama' adalah yang diktiraf keilmuannya dalam sesuatu bidang keilmuan dan sebagainya. Bukanlah ulama' itu dinilai atau diiktiraf dengan pengiktirafan masyarakat awam terhadapnya, tetapi oleh para ulama' jua."


Fahamilah, siapa yang kita anggap, sanjung sebagai ulama'? Bukanlah ulama' itu adalah yang diangkat oleh sesebuah jemaah atau parti politik sahaja, oleh masyarakat awam. Carilah ulama', mereka akan menunjukkanmu jalan menuju kepada Allah تعالى.

Moga kami ditemukan dan dapat bersuhbah dengan ulama', memperolehi adab serta ilmu daripada mereka, dan moga kami dikurniakan istiqamah dalam melazimi mereka.


Ya Allah, selamatkanlah kami daripada musibah dalam agama.
Mohon doakan kami ya (^_^)


Wallahu a'lam.
وصلى الله على خير خلقه سيدنا محمد وعلى اله وصحبه أجمعين

Gombak,
10 Rabi'ul Akhir 1433H/3 Mac 2012M.

Rujukan;

Adab dan Doa Penuntut Ilmu, Cetakan Pertama Ramadhan 1432H/Ogos 2011M
al Musnid Dato' Syaikh Muhammad Fuad bin Kamaludin al Maliki حفظه الله
-Pengerusi Aqidah Kerajaan Negeri Sembilan
-Ahli Majlis Agama Islam Negeri Sembilan
-Ahli Majlis Fatwa Kerajaan Negeri Sembilan

No comments:

Post a Comment